Bordercollie

De Border Collie is een intelligente leergierige zachtaardige hond met " Will to Please " (de wil de baas te plezieren) 
Hij/zij heeft een consequente hand/baas nodig, GEEN harde hand.

Algemeen beeld

Raskenmerken

Temperament: 
Intelligent, oplettend, scherp reagerend en levendig: nooit zenuwachtig of agressief

Karakter

Onverzettelijke, taaie, hardewerkende, volgzame herdershond, die een consequente liefdevolle leider nodig heeft !

Gebruik/functies

Er zijn 3 foklijnen - Werklijn - Werk/Showlijn - Showlijn

Werkhond - schapendrijven

Werk/Showlijn - verschillende hondensporten waaronder, behendigheid - dogfrisbee, show, maar ook schapendrijven.

Showlijn - Show, verscheidene hondensporten

aankoop van een hond uit een van deze 3 lijnen garandeert NIET dat de hond geschikt is voor en/of interesse heeft in hondensport c.q. schapendrijven.

Lichaamsbeweging

Normale beweging, uren wandelen is (echt) niet nodig, daarmee wordt alleen conditie opgebouwd en geeft de hond NIET de geestelijke uitdaging/voldoening die hij/zij nodig heeft.

Hieraan kunt u WEL voldoen door met de hond te sporten, soms is 1 X per week voldoende, afhankelijk van het temperament van uw Border Collie.

Verzorging

Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om de vacht in conditie te houden. Tijdens de ruiperiode is het aan te raden (vaker) te kammen (i.p.v. borstelen) zodat de ondervacht goed verwijderd wordt.

Omgang met kinderen

Indien het kind de grenzen van de hond respecteert is de Border een geweldig leuke hond met kinderen.
Respecteert het kind de grens van de hond NIET dan kan hij/zij besluiten het ongewenste gedrag van het kind te corrigeren.

Geschiedenis

De bordercollie is een hondenras, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Engeland langs de grens met Schotland, vandaar de naam border collie (border = grens). In vergelijking met de lange periode waarin schapenboeren al honden gebruikten voor het werk op de boer erij is de Border Collie zoals wij hem kennen eigenlijk vrij jong.
In de negentiende eeuw is er in diverse publicaties sprake van honden met de omschrijving ‘Collie’ of ‘Colley’. Illustraties uit die tijd laten een afwisselend uiterlijk zien. Soms lijken de honden wat meer op de huidige Schotse Herdershond, dan weer wat meer op de Border Collie en een enkele keer is er eigenlijk geen gelijkenis met een hedendaags ras. Aan het einde van de negentiende eeuw lijkt er een type ‘Colley’ te zijn ontstaan dat al aardig op de huidige Border Collie begint te lijken.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Lichaam: 
Atletisch in verschijning met goed gebogen ribben. De borst diep en niet te smal. Lendenen diep en gespierd, maar niet opgetrokken. De lengte van het lichaam
is iets meer dan de schouderhoogte

Kleur

Zwart-Wit, Zwart-driekleur, Rood-Wit, Rood-driekleur, Blue-Merle, Blue-Merle & tan, Red-Merle, Red-Merle & tan, Blauw-wit, Blauw-driekleur, Slate-Merle, Lilac-Wit, Lilac-driekleur, Lilac-Merle, Seal, Seal-driekleur. M.a.w. veel verschillende kleuren zijn toegestaan (soms echter nog niet erkend door de Raad van Beheer) WIT mag nooit overheersen.

Schofthoogte

Ideale schofthoogte voor reuen 53 cm. en voor teven iets minder.

Ogen

Wijd uit elkaar staand, ovaal gevormd en middelmatig groot. Bruin van kleur, behalve bij Merles, waarvan een of beide ogen geheel of gedeeltelijk blauw mogen zijn. Expressie zacht, levendig, vief en verstandig.

Vacht

Er zijn drie variaties: a: Lang b: Matig lang, c: Kortharig.
Bij alle 3 is de bovenvacht dicht en middelmatig hard, de ondervacht zacht en dicht, zo een goede weerbestendigheid gevend. Bij de matig lange tot lange variëteit vormt de overvloedige vacht een kraag, broek en staartbevedering. Op het gezicht, oren, voorbenen (uitgezonderd de bevedering aan de achterzijde ), en achterbenen vanaf de hak tot de grond, moet het haar kort en glad zijn.

Staart

Staart: 
Matig lang, de wervels minstens reikend tot de hak. Laag aangezet, goed bevederd, en met een opwaartse buiging aan het eind, gracieus de contouren van de balance
van de hond complimenterend. De staart mag in actie worden geheven, maar nooit over de rug gedragen worden.

Overige

Hoofd: 
Schedel tamelijk breed, achterhoofdsknobbel niet geprononceerd. Géén volle of ronde wangen. De voorsnuit matig kort en krachtig, versmallend naar de neuspunt. Schedel en voorsnuit gelijk van lengte. Duidelijke stop. Neus zwart, behalve bij Chocoladekleurige of bruine honden, waar de neus bruin mag zijn. Bij blauwe honden moet de neus grijs zijn. Neusgaten goed ontwikkeld.

Oren: 
Beweeglijk, middelmatig groot en dik, goed afzonderlijk geplaatst, staand of half opgericht gedragen.

Mond: 
Sterke tanden en kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit.

Nek: 
Goed van lengte, sterk en gespierd, licht welvend en verbredend naar de schouders.

Voorhand: 
De voorbenen staan van voren gezien evenwijdig, de middenvoeten staan van opzij gezien iets schuin naar voren. Het bot is sterk en niet te smal. Lendenen diep en gespierd, maar niet opgetrokken. De lengte van het lichaam is iets meer dan de schouderhoogte.

Achterhand: 
Breed. Gespierd, van opzij gezien vloeiend aflopend naar de staartwortel. De dijen lang diep en gespierd met goed gebogen knieën en krachtige, laag geplaatste hakken. De achterbenen hebben goed, substantievol bot, en staan, van achteren gezien, parallel.

Voeten: 
Ovaal van vorm. Voetkussens, dik, sterk en goed gevormd. Tenen gebogen en goed aaneengesloten. Nagels kort en sterk.

Opmerking: 
Reuen moeten twee normale, volledig in het scrotum ingedaalde testikels hebben.

Train je border collie met deze 11 tips

 

 • Een border puppy in huis nemen is een fantastische gebeurtenis, maar het roept ook een aantal vragen op. Bovendien zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. We leggen je aan de hand van 11 stappen uit hoe je je border collie pup alvast goed kan opvoeden.

  Het ras: Border collie
  De Border collie staat bekend als werkende hond. Dit komt vooral omdat ze zijn gefokt om de boeren te helpen. Vooral voor het hoeden van vee of schapen. Dat heeft er voor gezorgd dat dit ras over de generaties heen zeer intelligent is geworden. Ze hebben dus niet alleen de “looks”, maar zeker ook de “brains”. Naast hun intelligentie hebben ze ook nog eens een groot leervermogen en een sterke bewegingsdrang. Het is dus een ras dat je zeker uitdagingen moet geven en “bezig houden”.


  Op welke leeftijd begin je met de training?
  We krijgen geregeld vragen over de leeftijd waarop je met de opvoeding van een border collie kan beginnen. Die vraag beantwoorden is een beetje dubbel. Want het hangt af van wat je wil oefenen. Als je hond bijvoorbeeld 12-16 maanden oud is en je wil dan pas beginnen met basisdingen zoals zindelijkheidstraining, gehoorzaamheid en socialisatie dan ben je eigenlijk laat. Maar als je langs de andere kant op 4-5 maanden al wil beginnen met truckjes, dan is dat vroeg. Je wacht best tot 7-8 maanden om er een voorbeeldig huisdier van te maken. Op die leeftijd leren ze alles doorgaans goed aan.


  Consistentie is de sleutel tot success!
  Dit is een belangrijke regel bij de opvoeding. Wees consequent en zeker tijdens het leerproces. Dus als hij de ene keer wel in de zetel mag en de dag erna niet, dan gaat dit de training zeker niet ten goede komen. Zorg ervoor dat je ook altijd hetzelfde commando gebruikt. Afwisselen tussen “zit” en “ga zitten” bijvoorbeeld is ook geen goed idee. Kies 1 commando.


  Positieve training
  Positieve hondentraining is gebaseerd op belonen en werkt niet met correcties of straf. Correct gedrag wordt beloond en verkeerd gedrag proberen we te vermijden. Indien dit niet lukt negeren we het. 

  Het is moeilijker om ongewenst gedrag te veranderen dan goed gedrag aan te leren. Maar zoals je zult merken is ook ongewenst gedrag op een positieve manier te veranderen. Probeer in ieder geval verkeerd gedrag niet (onbewust) te belonen en beloon altijd het gewenste gedrag. En de border collie leeft om zijn baasje te plezieren.


  De 11 tips:


  1. Onderzoek & Informatie

   Zorg er eerst voor dat je goed weet wat een border collie allemaal nodig heeft. Past dit ras echt bij jou? Bekijk ook waar je pup vandaan komt. Zijn er problemen met de ouders? Komt je Border Collie uit het asiel? Hebben ze daar extra informatie over zijn karakter? Past dit bij jou? Wees je er ook van bewust dat een oudere hond trainen meer tijd in beslag neemt.

    
  2. Socialiseer je border collie

   Leer hem omgaan met andere honden, andere mensen en kinderen. Het is belangrijk dat hij leert hoe hij moet reageren in verschillende omstandigheden. Tussen 3 en 12 weken absorbeert je pup werkelijk alles als een spons. Dus dat is de moment om hem alles goed aan te leren.

    
  3. Benchtraining

   Een border Collie pup voedt je best op met de hulp van een bench. Niet alleen voor de zindelijkheidstraining, maar ook bij bijvoorbeeld verlatingsangst. Zorg ervoor dat hij zijn bench niet ziet als iets waarmee hij gestraft wordt. Maar associeer het met een beloning.

    
  4. Zindelijkheidstraining

   Maak je border Collie zindelijk door hem vaak en op de juiste momenten uit te laten. Best na het slapen, na het eten en na een spel. Breng hem dan naar zijn vaste uitlaatplek en beloon hem als hij zijn behoefte gedaan heeft. In het begin beloon je best uitbundig met enkele “bravo’s” en een lekker snoepje. Dit bouw je dan geleidelijkaan af.


    
  5. Beweging en activiteiten

   Zoals reeds gezegd. Een border collie houdt van beweging en uitdaging. Zowel geestelijk en lichamelijk. Zorg er ook voor dat hij dat krijgt. Anders krijg je een probleemhond.

    
  6. Simpele opdrachten

   Begin met eenvoudige commando’s zoals zit, lig, blijf,... En zorg ervoordat je consequent bent. Beloon hem ook met een streling en een goed woordje als de opdracht goed gedaan is.

    
  7. Voorkom het wisselen van trainers

   Niet alleen bij de hondenschool, maar ook bij je thuis. Kies 1 of 2 trainers in het gezin. En spreek de commando’s onderling goed af.

    
  8. Op naar het volgende niveau

   Als de basiscommando’s goed aangeleerd zijn, start dan met agility, frisbee of schapendrijven. Daarmee leeft je border collie zich pas echt uit.

    
  9. Dagelijks bewegen

   Border collies houden van wandelingen met hun baasje. En dat is gezond voor jullie alletwee. Leer hem aan de losse lijn wandelen en geniet samen van de mooie natuur.

    
  10. Geduld

   Heb altijd geduld. Als je gefrustreerd geraakt wordt het alleen maar moeilijker. Zowel voor je hond als voor jezelf. Vermijd schreeuwen, ook al gaat het twintig keer mis. Een stevige, maar vriendelijke stem werkt het best.

    
  11. Het border collie instinct

   Hou er rekening mee dat het border collie instinct altijd kan boven komen. Verwacht dus zeker geen schoothondje en denk zeker niet dat je zijn bewegingsdrang kan inperken.